Robimy smaczne kanapki

Uczniowie z klasy II w dniu 16 III 2019r. robili samodzielnie kanapki. Wcześniej rozmawiali o zasadach zdrowego odżywiania, m.in. o tym jak komponować posiłki, jak łączyć smaki, jakie produkty należy jeść, żeby być zdrowym, dlaczego musimy się zdrowo odżywiać i jeść śniadanie? W ten sposób dzieci uczą się tego, czym jest kultura spożywania posiłków i higiena ich przygotowywania, rozwijają kreatywność i wyobraźnię.

Dzieci przyniosły do szkoły potrzebne produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Kanapki nie tylko były smaczne i zdrowe, ale także pięknie ozdobione i pełne witamin. Pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. I ta maksyma sprawdziła się tu doskonale, gdyż największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem. Działania te poprzedziła pogadanka na temat jedzenia zdrowych produktów. Uczniowie wiedzą, że zdrowa żywność, m.in.: woda mineralna, soki bez dodatku cukrów, napoje bez konserwantów, przetwory mleczne, kanapki na bazie pieczywa pełnoziarnistego, sałatki i owoce są mile widziane w codziennej diecie, natomiast na liście „produktów zakazanych” znajdują się: żywność typu fast food, słone i słodkie przekąski węglowodanowo-tłuszczowe (np. chipsy, słone paluszki, prażynki, krakersy, batony), napoje z dodatkiem cukru i słodzików, napoje energetyzujące, wody smakowe.

Tak więc kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat to bardzo ważna sprawa. Warto organizować tego typu lekcje, ponieważ utrwalają zdrowe nawyki u dzieci.